top of page

Опис землі Козелецької. Вибрані розділи

(Науково-популярне дослідження з минувшини рідного краю)

Під редакцією В.М.Гузія, А.Г.Пенського

Ця краєзнавча книга – дарунок Чернігівського земляцтва на­шому краю, козелецьким і ос­терським людям; землі, де ми на­родилися, росли, яку любили, любимо і будемо лю­би­­ти, до­по­ки б’ються наші серця, допоки живуть розум і душа.

Втрачаючи рідні села, ми стаємо мертвим народом, за­бу­ва­ючи про все, що було. Не про це мрі­яли наші славні по­пе­ред­ни­ки–краєзнавці Петро Симоновський (1765), Федір Ту­мансь­кий (1781), Опанас Шафонський, Дмитро Пащенко, Михайло Ла­года, Філарет Гумілевський, Мит­ро­фан Александрович, Ми­хай­ло Константинович.

У радянські часи їх працю продовжили Анатолій Розанов, Ми­кола Макаренко, Микола Тка­чен­ко, Олександр Бузун, Олек­сандр Шам, Олександр Носенко, Кузьма Руденко, Петро Ки­сіль, Іван Литвиненко, Віктор Дубінін. Сьо­­годні цю вахту не­суть ост­рянин Петро Лав­рен­чук, Анатолій Пенсь­кий зі Скрип­чи­на та козельчанка Світлана Кійкова.

Хто ми? Для чого народилися? І для чого живем? Колись, ще у дитинстві, ми вперше почули свою історію від батька чи ді­да. Вона була найправдивішою. За нами давня історія. Ми - горді на­щад­ки сіверського пле­ме­ні, би­линних богатирів, остерських бояр, козаків Ки­ївсь­­кого полку, на­щад­ки працелюбного се­лянст­ва. Величезною працею наші предки обробляли піщані зем­лі понад Дніп­ром-Славутою, над за­ча­­ро­ваною річкою дитинства Десною, над кві­ту­чими берегами Ос­тер­ки-Іст­ру, прикордонним Тру­бежем.

Проте, кожне колишнє село назавжди зберегло намолену неповторну ауру ду­мок і почуттів тих людей, котрі жили тут. Щоб все розказати потрібно не менше 10 то­мів книг та­кого ж обсягу.

Назви наших старожитніх сіл – це вічний пам’ятник їх засновникам. Легендарним Луту, Кре­ху, Саві, Тарасу, Глібу, Соколу, Євмену, Сокирі та конкретним остерським боярам - Сираю, Гло­маз­ді, Біликам, Дановичам, Бригинцям, Тополям, Єркам, Копотям, Булахам, Бобруйкам, Горбачам та ін. Вони герої і колумби свого часу. Адже не лише освоювали пущі, але й своїми спра­вами творили майбутнє нашої нації. То були великі люди! Хвала їм!

Нашою землею ходили князі Володимир Мономах і Юрій Долгорукий, святитель Микола Свя­тоша і княгиня Пребрана, гетьманами нашого роду були Яцько Остряниця і Кирило Ро­зу­мовсь­кий, Яким Сомко, Павло Тетеря і Михайло Ханенко.

Три польські королі – Ян II Казимир, Микола Чарнецький та особистий товариш-кревник зна­­менитого Івана Сірка Ян III Собеський побували у середині XVII ст. у нашому краї. Май­же че­рез сто років після них, влітку 1744 р., Козелець відвідали три російські імпе­ра­­тори – Єлизавета Пет­рівна (правила в 1741-1762 р.р.), Петро III (1762-1763) та Катерина II (1763-1796). У 1830 р. наш край відвідав російський імператор Микола I, «заслугою» якого стало зни­щення палацу Олек­сія Розумовського «Олексіївський дім». На початку минулого століття не оми­нув Остерщину й ім­пе­ратор Микола II.

З 1952 до 1971 року кращі сільські трудівники району були удостоєні звання Героя Со­ці­а­ліс­тич­ної Праці. Вони заслуговують на те, щоб їх назвати поіменно. Це бригадири тракторних бригад Б.П.Вертай (Одинці) та Т.Т.Кожура (Олексіївщина), ланкові рільничих ланок Г.С.Дворник (Ло­коть) і М.Т.Якименко (обидві Лутава) та А.К.Шолойко (Шолойки), свинарки Л.І.Крикун (Лутава) та Г.Є.Орел (Одинці).

Поволі згасає колись бурхливе сільське життя у трипільській Євминці та невеликих Шу­ля­ках, ко­заць­кому Булахові та графських Лемешах, волосному Чемері та древньому Крехаєві, лі­то­пис­ному Мо­ровську та науковому Прогресі, партизанській Гнилуші-Лебедівці та боярському Єр­ко­ві, зам­ко­вій Вовчій Горі та дворянських Сивухах, святому Озерному та мостянському Пет­ровсь­ко­му, прик­ра­­шеній новітньою церквою Рудні та болотній Ничогівці, монастирській Данівці та лі­со­вій Со­ко­лів­ці, заплавній Лутаві та мілітарній Десні, лісостепових Жадьках та печенізькій Ка­ра­си­нівці. Цей спи­сок ще довго можна продовжувати. Хіба тут можна не погодитися з Божою за­по­від­дю: «Все бу­­­де так, як повинно бути, навіть якщо буде інакше». Це хід історії. Забути минуле, все що було – це все одно, що померти.

Автори добре розуміють всі недоліки цього видання і саме тому не претендують на ви­черп­ність думки. Щось не дослідили, щось не досказали, інколи не вистачило таланту, натхнення, си­ли, часу. Вони поспішали. Книгу написано трохи більше ніж за два роки. Проте важливо, щоб про­читавши її, люди змінили своє ставлення до життя, до нашої історії. Так би хотілося всім, хто при­четний до цього видання.

Творці колективної праці прославляють наші села, предків, родичів; співають хвалу нашим річ­кам, святим озерам, зеленим урочищам, лукам, лісам, полям. Час шумить стрімко. Все менше го­лосів та окремих звуків доходить до нас з далекої минувшини.

Автори подають минуле більш ніж 100 наших сіл. Вони старалися і, здається, не забули жод­но­го. Наша минувшина повна загадок, недосліджених тем. Обсяги, визначені до друку, не дали мож­ливості пошанувати багатьох людей, які на це заслуговують. Саме тому просимо, щоб наші ро­­зумні діти продовжили історію нашого родоводу, наповнили її новими фактами.

Хотілося б звернутися і до старшого покоління. Відкиньте, будь-ласка, суєту щоденних справ і розкажіть своїм внукам про велич своїх родів, починаючи з діда-прадіда.

Архівні документи й церковні книги, матеріали з котрих автори включили до видання, роз­криють вам сторінки минулого життя ваших предків за останні 400-500 років, одночасно на­пов­нив­ши щемом ваші серця.

Наше видання – це невеликий зріз величної пам’яті історії, пам’яті того, що було до нашого на­родження, і для чого ми тимчасово тут живемо. Допоки ми живі, на могилах наших батьків бу­дуть квітнути посаджені нами вишні пам’яті. Україна, Остер, Козелець для нас, як і для на­ших великих земляків Олексія та Кирила Розумовських, понад усе!

Козелецьке відділення Чернігівського земляцтва постійно робить свій внесок у духовне та еко­­номічне відродження сучасної Козелеччини. Відроджує церкви, збирає земляцтва загиблих сіл Бон­­дарів, Окунинова, Нового і Старого Глибова, вирішує питання в галузях економіки, охорони здо­ров’я, освіти. Врешті-решт об’єд­нує членів земляцтва у справі патріотизму та любові до рід­но­го краю.

Статті до книги писали різні люди, з різними ідеологічними поглядами, знанням історії, жит­тє­вим досвідом. Упорядники та видавці не обмежували авторів у їх розумінні минулого. Книга ві­доб­ражає різні думки, часто альтернативні сформованим у суспільстві поглядам.

Це демократичний підхід до видавання краєзнавчої праці, й право кожного читача сприймати чи не сприймати її як історико-популярний твір, приставати чи ні до точки зору авторів.

Я щиро вдячний Володимиру Гузію, Анатолію Пенському, а також всім, хто причетний до цьо­го видання. Переглядаючи цю, безсумнівно, унікальну працю, згадуються слова Джа­вахарлала Не­ру: «Все що ми маєм є даром минулого, далекого і близького. Во­но закінчилось, і йо­го не змі­ни­ти, а майбутнє – можна».

Бажаю дорогим землякам і земляцтву окриленої любові до нашої історичної малої Бать­ків­щи­ни, предківської землі Остерщини і Козелеччини.

Хай книга зміцнить ваші благородні почуття і піднесе ваш патріотичний дух.

Щиро Ваш, голова Козелецького відділення Чернігівського земляцтва в м.Києві

Володимир Саченко.

Читати он-лайн :

Вибрані публікації
Хмара тегів
Тегов пока нет.
bottom of page