top of page

Правознавство "Кейс-технології"

Я вчитель історії та правознавства Козелецької гімназії №1 Вульвач Т.М.

моє педагогічне кредо «Одні вчителі відкривають учням двері до істини, інші дарують від неї ключі»

Шановні колеги!

Найважливішими завданнями освіти в Україні є підготовка освіченої, творчої особистості та формування її фізичного і морального здоров я. Втілити їх у життя вчителю предметнику не так легко: складність термінології і текстів підручників і посібників, пренасиченість їх великою кількістю термінів, значні обсяги програм за мінімальної кількості навчальних годин ускладнюють процес набуття знань школярами. Саме через це вони втрачають мотивацію та бажання вивчати шкільні дисципліни. Але ми живемо і працюємо в період інновацій. Вчитель має право обирати ефективні методи і прийоми, щоб підвищити якість навчання, активізувати діяльність учнів на уроці, розвинути критичне мислення.

Якщо ви хочете, щоб ваші діти

-могли співвідносити теорію з реальним життям;

-слухали і чули один одного і вчителя;

-формулювали питання і аргументовано відповідали;

-робили висновки і могли відстоювати свою думку – тоді кейс-технологія для вас.

Отже я хочу представити вашій увазі одну з інтерактивних методик - «Кейс-технологія».

Метою мого майстер класу є аналіз її сутності і можливостей використання на уроках правознавства та інших шкільних дисциплін.

4.Суть технології полягає у використанні конкретних випадків (ситуацій, історій, тексти яких називаються «кейсом») для спільного аналізу, обговорення та вироблення рішень учнями з певного розділу навчальної дисципліни. З методичної точки зору кейс- це спеціально підготовлений навчальний матеріал, що містить структурований опис ситуацій, що запозичені з реальної практики. Суть технології в тому, що учні отримують від учителя пакет матеріалів(документів) за допомогою яких виявляють проблему і шляхи її вирішення, або виробляють варіанти виходу зі складної ситуації, якщо вона наявна.

Кейс метод навчання виник у школі бізнесу Гарвардського університету. Студенти розглядали складні ситуації, в яких опинялись реальні організації в своїй практиці і шукали шляхи виходу з них. В подальшому опинившись в такій ситуації, вони легко знаходили шляхи вирішення проблеми. У 1920 році був виданий збірник кейсів, після чого вся система менеджменту в гарвардській школі була переведена на case study – навчання на основі реальних ситуацій. У нас кейс технології називають ще методом аналізу конкретних ситуацій (АКС), ситуаційними задачами.

Найбільш успішно кейс технології можна використовувати у школі на уроках економіки, інформатики, хімії, фізики, правознавства, історії по темах, які потребують аналізу великої кількості документів і першоджерел.

  • Кейси мають чітко визначений характер і мету. Як правило вони пов`язані з проблемою чи ситуацією, яка існувала чи зараз існує. При цьому проблема чи ситуація або вже мали якесь попереднє рішення, або їх рішення є необхідним, а тому потребують аналізу. Кейс - це завжди моделювання життєвої ситуації і те рішення, яке знайде учасник кейса, може служити як відбиттям рівня компетентності й професіоналізму учасника, так і реальним рішенням проблеми. Як правило кейси не мають єдиного рішення. Учасник завжди може придумати свій неповторний варіант рішення.

6.КЕЙС ТЕХНОЛОГІЯ СТВОРЮЄ СЕРЕДОВИЩЕ в якому стає можливим вироблення кожним учнем на рівні розвитку його інтелектуальних та інших здібностей певних компетенцій формування особистісних якостей, формування вмінь самостійно приймати рішення в умовах невизначеності, вироблення вмінь розробляти багатоваріантні підходи до реалізації плану дії, формування навичок та прийомів всебічного аналізу ситуацій, прогнозування способів розвитку ситуацій.

7. Відбувається ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТІСНИХ ЯКОСТЕЙ:

Працьовитості, креативності, здатності до конкурентоспроможності,вольових якостей, навичок комунікативної культури, впевненості в собі, цілеспрямованості.

  • Цінність кейс технології полягає в тому, що вона одночасно актуалізує комплекс знань, відображає практичну проблему, вдало суміщає навчальну, аналітичну, виховну діяльність.

  • Кейси можна ділити на види за різними критеріями. За структурою вони бувають:

Структурований кейс. Містить мінімум інформації, завжди має оптимальне рішення, для якого необхідно знати визначену формулу.

  • . Містить кілька сторінок тексту і додаток, ключові поняття. При вирішенні його необхідно спиратись на свої знання.

Великі неструктуровані кейси (40-50 сторінок тексту). Містять багато докладної інформації. Причому іноді зайвої. При вирішенні необхідно досить чітко розібратися з умовами – потрібними і непотрібними.

  • . При роботі з ними учитель повинен запропонувати будь-яке нове рішення. Саме творче завдання.

  • За об`ємом кейси поділяють на:

1)Повні кейси(20-25 сторінок) – учні працюють з ним у групі протягом кількох днів.

2)Стислі кейси (3-5 сторінок) – з ними учні працюють на уроці, проводять дискусію.

3)Міні-кейси (1-2 сторінки) – учні працюють на уроці з використанням ілюстрацій до того, про що говориться .

11. ЗА ТИПОМ ТА СПРЯМОВАНІСТЮ кейси бувають:

ТРЕНУВАЛЬНІ, що розвивають навички діяльності в змінних ситуаціях.

НАВЧАЛЬНІ, що відображають типові ситуації, що найчастіше зустрічаються в житті. В них на першому місці стоять навчальні та виховні завдання.

АНАЛІТИЧНІ – сприяють виробленню вмінь аналітичної діяльності.

ПРАКТИЧНІ – відображають абсолютно реальні життєві ситуації і застосовуються під час закріплення знань умінь і навичок і вимагають прийняття рішення в конкретній ситуації.

ОРІЄНТОВНО-ДОСЛІДНІ-орієнтовані на здійснення дослідницької діяльності.

ПРОГНОСТИЧНІ- формують прогнози щодо розвитку майбутньої ситуації.

12. Діяльність вчителя при використанні кейс – технології включає 2 етапи:

І ЕТАП – творча робота зі створення кейсу і питань для його аналізу. Це методична робота , яку вчитель здійснює за межами класу. Треба ретельно підготувати методичне забезпечення, як для самостійної роботи учнів так і для проведення уроку.

ІІ ЕТАП – містить діяльність вчителя в класі, де він виступає зі вступним та заключним словом, організовує дискусію, підтримує діловий настрій у класі, оцінює роботу учнів з аналізу ними ситуації.

13. ВИМОГИ до створення кейсів ( проблемних ситуацій):

- навчальна проблема в кейсі повинна бути пов`язана з матеріалом, що вивчається;

- проблеми повинні бути пізнавальними;

-проблемні питання спиратися на набутий досвід і знання учнів;

-своїм змістом проблема повинна давати напрям пізнавальному пошуку, вказувати напрям рішення.

14.ПРЕДСТАВЛЕННЯ КЕЙСІВ може мати паперовий вигляд (містити таблиці, графіки, ілюстрації, схеми, діаграми); мультимедіа-кейс та відео-кейс (містить фільм, відео чи аудіоматеріали).

15. Кейс-метод- це складна система, в яку інтегровані інші, простіші методи пізнання:

-Метод ситуаційного аналізу;

-метод інциденту;

-метод розбору ділової кореспонденції;

-ігрове проектування;

-метод дискусії;

-метод ситуаційно-рольових ігор.

16. МЕТА МЕТОДУ СИТУАЦІЙНОГО АНАЛІЗУ: спільними зусиллями групи учнів проаналізувати виникаючу ситуацію, розробити практичне рішення, оцінити запропоновані алгоритми, вибрати кращі з них у контексті поставленої проблеми.

  • 17. Наприклад, кейс на тему «Юридична відповідальність»

  • Мета: засвоєння і систематизація знань про юридичну відповідальність;навчити визначати обставини, що виключають юридичну відповідальність, аналізувати ситуації з життя з точки зору права; виховувати повагу до законів.

  • Завдання кейсу

  • Розгляньте ситуацію:

Власник мотоцикла відмовився надати його для того, щоб відвезти до лікарні людину, яка потрапила в аварію. Юнаки вдібрали в нього мотоцикл, проте повернули його власникові того ж дня.

  • Питання кейсу. Визначте чи настане відповідальність для юнаків у такому випадку. Відповідь аргументуйте.

  • Вирішення кейсів рекомендується проводити в 5 етапів: Перший етап — знайомство з ситуацією, її особливостями. Другий етап — виділення основної проблеми (основних проблем), виділення чинників і персоналій, які можуть реально впливати. Третій етап — пропозиція концепцій або "мозковий штурм". Четвертий етап — аналіз наслідків ухвалення того або іншого рішення. П'ятий етап — вирішення кейса — пропозиція одного або декількох варіантів (послідовності дій), вказівка на можливе виникнення проблем, механізми їх запобігання і рішення. Кейси повинні бути правдивими, реалістичними, однак, в той же час, не обтяженими деталями, бути за тематикою зв’язаними з матеріалом, що вивчається

19. В 9 класі коли тільки починаємо аналізувати ситуації доцільно пропонувати учням пам`ятки , наприклад, з аналізу правової ситуації:

Обговоріть такі моменти:

Факти: що відбулося? Хто учасники? Які факти важливі, а які другорядні?

Проблеми: у чому полягає конфлікт? Якими нормами закону регулюється ситуація?

Аргументи: якими є ваші аргументи на захист кожної зі сторін?

Рішення: яким може бути рішення цієї ситуації ? Чому ви так думаєте? Які ще способи розв`язання можна запропонувати?

20.МЕТА МЕТОДУ ІНЦИДЕНТУ така : учень повинен сам відшукати потрібну інформацію для ухвалення рішення з даної проблеми. Учень вчиться: працювати з інформацією (повідомляти, систематизувати, аналізувати); сформувати власну позицію або стати на чиюсь сторону, робити висновки. Можна пропонувати завдання в якому не містяться всі дані, необхідні для вирішення проблеми.

21. 22. Наприклад кейс «Право на освіту»

Мета:закріпити юридичний зміст права на освіту, права та обов`язки учасників навчального процесу,бажання поповнювати свої знання з права.

Форма проведення:робота в парах

Завдання кейсу. Розгляньте ситуацію:

“Справа про моніторинг права людини на освіту в державі”

Запрошені урядом експерти ООН провели моніторинг стану освіти в державі і визначили найгостріші проблеми:

  • Державні кошти використовуються неефективно - замість фінансування освітніх потреб вони спрямовуються на придбання та оренду приміщень для шкіл і департаментів освіти, заробітну плату працівників.

  • Заробітна плата вчителів низька – це породжує хабарництво.

  • Навчальні програми перенасичені матеріалом, методики навчання застарілі.

Завдання кейсу.

Працюючи в парах, доберіть до кожного пункту одну тезу аргументу «за» і одну – «проти» щодо того, чи є це порушення права людини на освіту. Презентуйте їх класові.

23. Метод розбору ділової кореспонденції передбачає отримання учнями кейсу з детальним описом ситуації: пакет документів, що допомагають знайти вихід зі складного положення ( у тому числі документи, що не відносяться до даної проблеми, щоб учні могли вибирати необхідні) і питання які дозволяють знайти рішення. Учні отримують від учителя папки з однаковим набором документів, що відносяться до певної правової ситуації. Вони виступають у ролі осіб, що приймають рішення.

24. КЕЙС «ТРУДОВЕ ПРАВО. ПРИЙНЯТТЯ НА РОБОТУ»

Мета: закріпити знання про правила прийому на роботу різних категорій працівників.

Форма проведення:рольова гра

  • Матеріали:картки з назвами документів, які потрібні при прийомі на роботу і зайві.( учні можуть підготувати їх самі).

  • Проблема кейсу: розподілити ролі:керівник підприємства, начальник відділу кадрів, претенденти на роботу( учень 9 кл., випускник, вчитель, водій,що вже працював, демобілізований солдат).

  • Учні вибирають документи потрібні для прийому на роботу, проводять переговори з керівником про умови трудової угоди.

  • Начальник відділу кадрів перевіряє документи, коментує, оформляє на роботу (пропонує написати заяву,сам пише наказ про прийняття на роботу).

25. МЕТА МЕТОДУ ІГРОВОГО ПРОЕКТУВАННЯ – це найбільш оптимальне вирішення проблеми. Учасників можна розбити на групи кожна з яких розроблятиме свій проект і потім презентує його класу. Проекти бувають різного типу: дослідницькі, пошукові, творчі, прогностичні, аналітичні.

26. 27. НАПРИКЛАД , кейс «Створення громадської організації»

  • Проект «Створення молодіжної організації»

  • Вікова група: учні 9 класу

  • Тип проекту: ігровий, міні проект.

  • Мета:закріпити поняття про вплив громадян на владу через членство в громадських організаціях, уміння їх створювати,виховувати громадську активність. Презентація проекту у вигляді ділової гри.

  • Тривалість: один урок.

  • Завдання кейсу:

Об`єднайтеся в групи по 5 чол. і підготуйтеся до проведення установчих зборів по створенню оргагнізації. До зборів підготуйте: статут, протокол установчих зборів, дані про керівнй склад, програму організації, символіку.

  • Використайте: Закон України “Про молодіжні та дитячі громадські організації”, інструкції та зразки по підготовці потрібних для реєстрації документів.

  • Підготуйтеся до презентації результатів своєї діяльності.

28. Мета методу рольових ігор - у вигляді інсценування створити пред класом правдиву, соціально –психологічну ситуацію і потім дати можливість оцінити вчинки і поведінку учасників гри. Рольова гра - це спосіб розширити досвід учасників аналізу, пред`являючи їм несподівану ситуацію, в якій пропонується прийняти позицію (роль) учасників і потім виробити спосіб, який дозволить привести цю ситуацію до гідного завершення. При розігруванні ситуацій в ролях учасники виконують роль так, як самі вважають за потрібне, самостійно визначають стратегію поведінки, сценарій, планують результат. Основне завдання – проявити творчі здібності до рішення несподівано виникаючих актуальних проблем.

29. Наприклад КЕЙС «ЖИТТЯ В НОВІЙ ДЕРЖАВІ»

Мета: актуалізація опорних знань учнів при вивченні теми “Права і свободи людини”

Метод проведення: “Акваріум”

Завдання кейсу.

Група, що перебуває в “акваріумі” отримує завдання:“Уявіть, що ви зі своїми друзями здійснили подорож на безлюдний острів і вирішили утворити там нову державу. Складіть перелік трьох прав, які на вашу думку, повинні бути гарантовані в цій державі». Під час гри учасники із зовнішнього кола змінюють учасників внутрішнього кола - це пожвавлює дискусію.

30. Кейс «Референдум»

Мета: набути навичок участі в референдумі; сформувати власну оцінку ефективності референдуму.

Форма проведення: рольова гра( підготовка до гри в групах)

Завдання кейсу: провести референдум на рівні класу.

1 гр. – формулює закрите запитання, агітує ( плакати і листівки), повідомляє день, місце і час референдуму;

2 гр. – складає списки виборців, готує бюлетні, скриньки і кабіни для голосування;

3 гр. – створює комісію,видає бюлетні, підраховує голоси, складає протоколи, оголошує результати.

Презентація груп: проведення референдуму.

Обговорення результатів, інші пропозиції по врегулюванню питання винесеного на референдум.

31. МЕТОД ДИСКУСІЇ має за мету обмін думками з якого-небудь питання відповідно дотримуючись правил процедури ведення дискусії. До активних методів навчання відносяться групові і міжгрупові дискусії.

32. НАВИЧКИ ЯКІ РОЗВИВАЄ ТЕХНОЛОГІЯ КЕЙС:

Аналітичні (вміння виділяти дані з інформації, класифікувати, виділяти суттєву і несуттєву інформацію, аналізувати дані; мислити чітко і логічно).

Практичні (формувати на практиці навички використання теорії, методів та принципів).

Творчі (генерація альтернативних рішень).

Комунікативні (вміння вести дискусію, переконувати, використовувати наочний матеріал, та інші медіа засоби, кооперуватися в групи, захищати власну точку зору, переконувати опонентів, складати короткий і переконливий звіт)

Соціальні (оцінка поведінки людей, вміння слухати, підтримувати дискусію, аргументувати протилежні думки, контролювати себе та ін..).

Джерела кейсів по суспільним дисциплінам можуть бути найрізноманітнішими: художні твори, кінофільми, наукова інформація, експозиції музеїв, досвід учнів. Я працюю за підручниками О. Пометун, які насичені різноманітними інтерактивними вправами - це дуже допомагає у роботі і підготовці кейсів. Також користуюся готовими збірниками правових задач Т. Ремех, О. Мокрогуза.

33. Переваги кейс-технології:

- стимулює індивідуальну активність учнів;

-формує позитивну мотивацію до навчання;

-зменшує кількість пасивних учнів;

-забезпечує високу ефективність навчання та розвитку учителю;

- дає можливість йому само вдосконалюватися, оновлювати власний творчий потенціал.

ШАНОВНІ КОЛЕГИ!

«БЛАЖЕННА ЛЮДИНА ЯКА НАСОЛОДЖУЄТЬСЯ ВІД ПЛОДІВ СОЄЇ ПРАЦІ І ШУКАЄ В НІЙ УТІХУ» саме цього я вам усім і бажаю!

Література

  • Михайлова Э. А. Кейс и кейс-метод. – М.: Центр Марк. исслед. и менежд., 1999.

  • Ситуаційна методика навчання: теорія і практика / Упор. О. Сидоренко, В. Чуба. – К.:Центр інновацій та розвитку, 2001.

  • Сурмін Ю. П. Метод аналізу ситуацій (Case study) та його навчальні можливості. Глобалізація і Болонський процес: проблеми і технології:Кол. моногр. – К.: МАУП, 2005.

  • http://festival. 1september. ru

  • http://www. rusnauka. com/

  • http://uk. wikipedia. org

  • http://refs. co. ua

  • http://www. vshu. ru/

Вибрані публікації
Хмара тегів
Тегов пока нет.
bottom of page