top of page

ЗАСТОСУВАННЯ ГРАФІЧНОГО СПОСОБУ ДО РОЗВ’ЯЗУВАННЯ ЗАДАЧ З ПАРАМЕТРАМИ


Сорока В. В., учитель математики Козелецької гімназії № 1 Козелецької районної ради Чернігівської області

Вивчення фізичних, хімічних, економічних закономірностей часто приводить до розв’язування задач з параметрами, до дослідження процесів в залежності від параметра.

У методичній літературі зустрічається ряд робіт, пов'язаних із задачами з параметрами, автори яких Апостолова Г.В., Ясінський В.В. [1], Горнштейн П.І., Полонський В.Б., Якір М.С [2], Дорофеев Г.В. [3], [4], Репета В.К. [5], Шестаков С.А. [6], Ястребинецкий Г.А. [7] та інші. Однак, в цих роботах недостатньо розроблені й висвітлені такі аспекти: задачі з параметрами як моделі реальних процесів (систем); ідентифікація параметрів моделі; реалізація міжпредметних зв'язків при розв’язуванні задач із параметрами як моделей тощо.

Універсальних методів розв’язання задач з параметрами не існує. Часто користуються аналітичними (з використанням формул) та графічними методами.

Одним з поширених і дієвих методів розв’язування рівнянь з параметрами є поворот прямої відносно фіксованої точки. Розв’язуючи вправи, ми обмежимося сім’єю виду, де - центр повороту.

Такий вибір обумовлено тим, що в рівності складно побачити аналітичне задання повороту кривих, які відрізняються від прямих. Тому про поворот, як про метод, доцільно говорити лише для прямих вказаного типу.

Вибрані публікації
Хмара тегів
Тегов пока нет.
bottom of page